Tage Laursen ApS i Sunds kunne sidst i september 2019 fejre, at den ene af deres lærlinge blev hædret med en velfortjent sølvmedalje, for sin afsluttende eksamensopgave som Møbelsnedker
At blive møbelsnedker er måske ikke ligefrem det første, unge mennesker tænker, når der skal vælges uddannelse. Men for Emil Hedevang Raakjær har lysten til arbejde med et rigtigt håndværk, altid været i tanker, og da han startede sin læretid hos Itab i Snejbjerg, var han da også meget hurtigt sikker på, at han rent fagligt, var kommet på den rigtige hylde.
Emil måtte fortsætte og afslutte sin uddannelse hos Tage Laursen ApS, som i forvejen havde cirka otte fagfolk på værkstedet, da produktionen hos Itab måtte lukke i 2018.
Tage Laursen ApS producerer ud over garderobeskabe, døre og vinduer også smukke håndværker-køkkener og badeværelser til kunder med sans for håndværket. Det er et værksted, hvor man forstår at sætte pris på dygtige fagfolk, og derfor er man også overordentlig glade for og stolte, af den flotte aflevering, som Emil præsterede til sin eksamen på Herningsholm Erhvervsskole.
”Vi er godt klar over, at Emil er en særlig dygtig ung mand, og at han fik en medalje, det er ham meget velfortjent, synes vi”, sagde Tommy Nygaard Nielsen som er medejer af virksomheden. Han fortsætter ”Emil blev jo også belønnet med et legat fra Træfonden, så han må jo virkelig have bevist, at han er fagligt dygtig”. Træfondens legat bliver givet til en Møbelsnedkerlærling for Flid og Dygtighed.
Et skrivebord helt uden skruer
Det er et usædvanligt flot håndlavet skrivebord i egetræ, som Emil præsenterede for de tre skuemestre – som dette fags sensorer kaldes. Et skrivebord med bløde former og flotte samlinger, helt uden skruer. Kun dyvler, tapsamlinger og håndlavede snedkersamlinger.
Han var selv helt sikker på, at hans aflevering var i orden. Alle elever har nemlig lov til at aflevere en afvigelsesrapport sammen med sit produkt. ”Det kan være nødvendigt, hvis man eksempelvis selv har fundet afvigelser fra produktionstegningen til det endelige produkt, eller eleven måske ikke har nået hele projektet”, siger Emil. Men selv havde han ikke en mangelliste med. Han var helt sikker.
Heldigvis var skuemestrene enige med ham og både sølvmedaljen og legatet blev beviset.
”Nu er eksamen overstået, og jeg ved da ikke, om man sådan får lov at vise sit eksamensbevis til nogen i fremtiden, men for mig er det vigtigt at vide, at jeg har fået en medalje for mit håndværk”, siger Emil og fortæller at skrivebordet i øvrigt skal udstilles på Trapholt museum i Kolding på Snedkernes dag – About Wood – søndag den 3. november 2019 – hvor alle kan komme og beskue sølvmedaljeproduktet. Det flotte egetræsskrivebord.
Han har i øvrigt indgået aftale med Tage Laursen ApS om fastansættelse – nu som uddannet møbelsnedker – og ud over, at han naturligvis skal indgå i den daglige produktion, så har han nu også et medansvar i, at få de næste lærlinge, Mette Vemmelund og Emil Borum Tang Knudsen, godt igennem deres uddannelse som Maskinsnedker.
Comments